Connect with us

Až 9 miliónov ton jedla sa ročne vyhodí v Európe kvôli dátumom na obaloch. Ľudia im nerozumejú

Ľudia

Až 9 miliónov ton jedla sa ročne vyhodí v Európe kvôli dátumom na obaloch. Ľudia im nerozumejú

U potravín, ktorým uplynula minimálna trvanlivosť, ale sú neotvorené a vhodne skladované, je veľká pravdepodobnosť, že budú stále v poriadku.

 Plytvanie jedlom patrí medzi jeden z najväčších problémov dnešných rozvinutých krajín. V koši často končia potraviny, ktoré v ňom nemajú čo hľadať.

Dátum spotreby a minimálna trvanlivosť nie sú to isté

Domácnosti majú na svedomí až 53 % všetkého vyhodeného jedla v Európe, celkovo 9 miliónov ton ročne. „Veľkej časti potravín sa zbavujeme úplne zbytočne. Z výskumov vyplýva, že vo Veľkej Británii takto príde navnivoč viac ako polovica jogurtov, vajec, omáčok a tretina mäsa, rýb a dezertov,“ citovalo na svojej webovej stránke české rádio Wave Barboru Kebovú z iniciatívy Zachraň jídlo. Tretinu potravín ľudia vyhadzujú preto, že nevedia, aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Foto: Pexels.com

Dátum spotreby sa uvádza pri potravinách, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze. Ak na obale vidíte napríklad nápis Spotrebujte do, po uvedenom dátume by ste potravinu už nemali konzumovať. Ide napríklad o mäso, salámy, jogurty či ďalšie mliečne výrobky. Iné je to však s minimálnou trvanlivosťou. Týmto výrazom sa označuje dátum, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Ak teda doma máte potraviny, ktorým uplynula minimálna trvanlivosť, ale sú neotvorené a vhodne ste ich skladovali, je veľká pravdepodobnosť, že budú stále v poriadku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay.com

Takýmito potravinami sú napríklad potraviny v konzervách, ktoré pri správnom skladovaní môžete zjesť mesiace, dokonca aj roky po tom, čo im uplynula minimálna trvanlivosť. Trvanlivý je aj med, ktorý, ak je uzatvorený, vydrží tisícky rokov – nepoškodená fľaša medu sa našla pri vykopávkach v Egypte. Po dátume minimálnej trvanlivosti môžete konzumovať aj cestoviny, samozrejme za predpokladu, že sú v pôvodnom neporušenom obale. Minimálnej trvanlivosti sa nemusíte báť ani pri mlieku – ak je pasterizované a skladované pri nízkych teplotách, vydrží aj o polovicu dlhšie, ako sa píše na obale.

Zdroj: dobrenoviny.sk/ ps / foto:
Instagram/foodforward

Continue Reading
Môže sa vám páčiť...
Click to comment

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Viac z Ľudia

Hore