Connect with us

Menej tukov, viac ovocia, zeleniny a surovín od lokálnych výrobcov. Školské jedálne čakajú veľké zmeny

Ľudia

Menej tukov, viac ovocia, zeleniny a surovín od lokálnych výrobcov. Školské jedálne čakajú veľké zmeny

Zdravá strava je veľmi dôležitá aj v školskom veku, preto experti vypracovali špeciálny jedálny lístok. Vďaka nemu sa na tanieroch detí objaví viac ovocia, zeleniny a menej tukov.

Školské jedálne čakajú zmeny. Žiaci sa budú môcť po novom stravovať oveľa zdravšie. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zavádza zmeny v jedálničkoch, vďaka ktorým sa zvýši podiel živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov. Lokálni dodávatelia dostanú tiež väčší priestor. Zeleninu a ovocie budú dostávať žiaci práve od nich. V rámci flexi jedálnych lístkov sa upravil pomer bielkovín na 50 % živočíšnych ku 50 % rastlinných bielkovín, pričom v budúcnosti sa plánuje pomer 40 % živočíšnych ku 60 % rastlinných bielkovín, čím sa akceptuje požiadavka Svetovej zdravotníckej organizácie v zmysle zvýšenia podielu rastlinných zdrojov bielkovín na úkor živočíšnych zdrojov bielkovín vo výžive detí,“ uviedla pre Dobré noviny Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Školské jedálne prispôsobia jedlo aj deťom, ktoré majú potravinovú intoleranciu

V súčasných jedálnych lístkoch na školách sú zakomponované receptúry, ktoré sú určené deťom s rôznymi formami intolerancie. Pre deti a žiakov, pri ktorých si podľa posúdenia ošetrujúceho lekára ich zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, vydalo ministerstvo školstva Materiálno spotrebné normy pre tri druhy diét:

– šetriaca (pri chorobách tráviaceho traktu),

– diabetická (pri zvýšenej hladine cukru v krvi – pri cukrovke),

– bezgluténová, bezlepková diéta (pri poruche vstrebávania lepku v pokrmoch).

V rámci flexi receptúr bola pridaná bezlaktózová diéta, nakoľko prudko stúpa počet detí s touto formou potravinovej intolerancie,“ povedal komunikačný referent.

Žiaci dostanú viac zeleniny a ovocia na tanieri

Ministerstvo školstva eviduje viacero podnetov od rodičov na úpravu stravy v školských jedálňach, aby sa ich deti dostali ku kvalitnej a vyváženej strave. „Na základe tejto požiadavky rezort školstva schválil princípy Flexi zásad pre školské stravovanie, ktoré  predstavujú inovatívny prístup k tvorbe Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie a skladby jedálneho lístka v mesačnej zostave. V rámci praktickej aplikácie sa kladie dôraz na výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín a používanie potravinových komodít najvyššej kvality s vy-sledovateľnosťou pôvodu a zároveň v rámci skladby Flexi zásad v školskom stravovaní sa akceptovala požiadavka Svetovej zdravotníckej organizácie na zvýšenie podielu rastlinných zdrojov bielkovín na úkor živočíšnych zdrojov bielkovín vo výžive detí ako aj na zvýšenie podielu čerstvého ovocia a zeleniny z regiónov a zeleninových príloh,“ uvádza Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pre Dobré noviny.

Flexi stravovanie už testujú na niektorých slovenských školách

Overovací proces Flexi školského stravovania začal I. etapou od novembra 2019 vo vybraných školách na dobrovoľnej báze. Flexi jedálne lístky využívajú v školách v Bratislave, v Nových Zámkoch, vo Vrútkach, v Prešove a v Košiciach. Ďalšie školy sa môžu zapojiť do tohto projektu. Overovací proces nepredstavuje finančný dopad na rodinný rozpočet. Celý tento proces predstavuje prínos nielen v stravovaní dieťaťa, ale jeho realizácia má aj ekologický  prínos súvisiaci s logistikou distribúcie potravín do jednotlivých zariadení školského stravovania; budú sa preferovať veľkospotrebiteľské balenia a zvýrazní sa podpora regionálnych výrobcov potravín,“ vysvetľuje Ministerstvo školstva.

Zdroj: dobrenoviny.sk – najviac pozitívnych správ

Continue Reading
Môže sa vám páčiť...
Click to comment

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Viac z Ľudia

Hore